L’inici de les obres del castell anaren paral·leles a les de la catedral, si bé la durada fou més curta. La substitució de les construccions andalusines preexistents es dugué a terme a finals del segle XII o els primers anys del XIII. D’aquest moment cal situar la nau sud-est i la nau sud-oest. La primera es destinà a habitatge, lloc de reunió i assemblees, i la segona, coronada per un cimbori a l’exterior, a capella i espai de culte.

Tanmateix, fou durant la segona meitat del segle XIV quan l’estructura del castell quedà configurada i les diferents estances totalment definides. En aquesta època, s’afegí a les naus ja construïdes la nau nord-oest, destinada a allotjar les cambres reials i una nova capella. La nau nord-est continuà amb les tasques defensives i d’emmagatzematge.

El resultat d’aquest procés fou un edifici de planta rectangular format per quatre naus a l’entorn d’un pati central amb cisterna. A la seva construcció hi contribuí l’aportació econòmica de diferents reis, entre ells Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor o Pere III el Cerimoniós.

 

Imatge dreta:

Detall de la pintura "Lleida any 1525" Recreació hipotètica de la Lleida medieval realitzada pel pintor Enric Garsaball a partir de la documentació facilitada per l'historiador Manel Lladonosa.

crèdits: Enric Garsaball, Museu d'Art Jaume Morera