Nascut a Altea (Alacant) l’any 1916, en Domingo Mora va ser mobilitzat per La República a finals de 1937 i traslladat amb altres companys de la mateixa població, a Barcelona. Destinats en una companyia d’artilleria, van ser enviats al front dels Pirineus primer i al front del Segre (Benavent de Segrià) després. Quan l’exèrcit nacional ocupà Catalunya, van ser capturats i portats a un camp de presoners temporal de Fraga (Osca), d’on van fugir a França travessant els Pirineus. Capturats novament, van ser enviats al camp de concentració de la Seu Vella.
L’any 2012, un historiador d’Altea, en Joan Vicent Martín Devesa, va visitar la Seu Vella arran d’un treball d’investigació històrica que estava fent de la guerra civil en aquell municipi alacantí. En Joan Vicent Martí coneixia Domingo Mora i l’havia entrevistat. Gràcies doncs, a la seva col·laboració, des del Consorci del Turó de la Seu Vella (Núria Piqué) es va seguir aquesta història fins contrastar-la posteriorment.
Domingo Mora Orozco va entrar al camp de concentració el 12 de febrer de 1939 juntament amb altres companys d’Altea amb els quals va compartir la fam, el fred i els maltractaments físics. En va sortir el 13 de juny de 1939. Aquesta data, retinguda en la memòria d’en Domingo Mora, va ser corroborada per Óscar Castro (coordinador tècnic en aquells moments de la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni de la Humanitat per UNESCO) en la revista d’altes i baixes del mes de juny de 1939 del Campo de Concentración de Prisioneros de Lerida.
Domingo Mora va morir a Altea l’any 2013 a l’edat de 97 anys.
Foto superior: imatge de Domingo Mora Orozco facilitada per la família.
Foto inferior: document de la Biblioteca del Pavelló de la República (CRAI), Universitat de Barcelona. Fons Figueras-Fons FV