Nascut a Barcelona l’any 1898, en Joan Colom va ser mobilitzat per la República l’octubre de 1938, als quaranta anys. Després de passar per dos aeròdroms de la rereguarda (primer al de la Garriga i després al de Sant Julià de Vilatorta) el febrer de 1939 va caure presoner de l’exèrcit de Franco i va ser portat al Campo de Concentración de Prisioneros y Presentados ubicat a la Seu Vella de Lleida. Un camp que es coneixia també com El Castillo o Campo de Concentración de la Plaza.
A causa de les nefastes condicions higièniques en què tenien els presoners, Joan Colom hi va morir la nit del 5 de març de 1939 per una infecció de febre tifoidea, entre polls i puces i després d’haver patit molt fred i molta gana. Després, i tot i els precs de la seva dona, la Teresa Comabella per recuperar el seu cos i enterrar-lo a Capellades, poble d’origen, Joan Colom va ser inhumat al cementiri de Lleida, en una fossa comuna de l’antic Departament de Sant Josep.
L’any 2008, un dels seus néts, l’escriptor Joan Pinyol, va descobrir en el número 67 de la revista Sàpiens un suplement amb el títol “El secret del Valle de los Caídos. Els noms dels milers de morts traslladats per Franco des de les fosses catalanes”. La curiositat el va empènyer a llegir la llista dels “Traslladats des de Lleida” i hi va trobar el nom del seu avi. Aquest descobriment el va impulsar a engegar una lluita per treure del costat del seu botxí el cos del seu avi i portar-lo a Capellades. A través de les seves investigacions va saber que l’havien traslladat al mausoleu franquista el 21 de juliol de 1965, juntament amb 501 cossos més procedents de la fossa de Lleida, amb nocturnitat, traïdoria i sense comunicar-ho mai a les respectives famílies.
Durant aquests gairebé dotze anys de lluita, Joan Pinyol ha tramitat diverses peticions i demandes d’exhumació en diferents organismes oficials, tant polítics com judicials i malgrat els obstacles que ha anat trobant, no pensa defallir mai en la seva lluita.
També s’ha proposat donar a conèixer els fets a través de tots els mitjans possibles i ha participat en diversos documentals, com el que l’any 2013 va estrenar el programa “Sense Ficció” de TV3 amb el nom d’“Avi, et trauré d’aquí”, amb una audiència rècord a la televisió pública catalana. Més recentment ha publicat el llibre amb aquest mateix títol, “Avi, et trauré d’aquí!” (Edicions Saldonar, 2019) en què repassa la trajectòria del seu avi i la seva lluita. Entre les més de quaranta presentacions que ha fet per tot el territori, el llibre va ser presentat al claustre de la Seu Vella de Lleida el passat 20 de setembre de 2019.
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/avi-et-traure-daqui/video/4506412/
https://www.saldonar.com/llibre/avi-et-traure-daqui