L’espai on ara et passeges, és la Canonja, és a dir, la casa dels canonges i el centre d’administració i de gestió de la catedral. Una de les seves dependències era la Pia Almoina, és a dir, una institució benèfica encarregada d’alimentar els més necessitats d’aquella societat, com ara els pobres, els malalts, les vídues, els nens orfes... i també els pelegrins i pelegrines que feien parada a la catedral camí de Santiago de Compostel·la. En definitiva, un menjador col·lectiu.
Vols saber què menjaven?
El menú servit constava d’un únic plat de cullera acompanyat de 700 g de pa i mig litre de vi, quantitats que sorprenen, especialment, si les comparem amb els nostres hàbits actuals. El plat de cullera contenia verdures, llegums, hortalisses i un trosset petit de carn d’uns 70 g. La carn més consumida fou la de corder. La menys consumida, la de porc. I la carn que mai van tastar, fou la carn d’au, doncs quedava reservada als paladars més fins o als malats. Els dies de Quaresma o els de dejuni, enlloc de carn, menjaven congre o bé una ració de formatge.
En total, unes 2.300 calories per persona i dia.
Totes aquestes dades estan estretes d’un estudi realitzat pel professor de la Universitat de Barcelona, Prim Beltran, corresponent a l’any 1338.
Pintures de la Pia Almoina, s. XIV. Núm. inv. 1-6, A.Museu de Lleida Diocesà i Comarcal ( A.Benavente, CTSVL)